ZAJÍMAVOSTI A RADY »
Káva bez kofeinu

Proč kávu bez kofeinu ?

Někteří milovníci kávy si odříkají tento ušlechtilý nápoj kvůli kofeinu obsaženém v zrnech. Každý z nás reaguje trochu jinak na účinky kofeinu. Někteří vypíjí pouze jeden šálek a nemohou usnout po dlouhé hodiny, jiní vypijí šálků několik a se spánkem nemají žádné problémy. Stav vzrušení je rovněž odlišný podle našeho metabolismu. Káva bez kofeinu byla vyvinuta proto, aby uspokojila milovníky kávy a nepřinášela negativní účinky kofeinu. Je třeba poznamenat, že čistá káva Arabika má velmi nízký obsah kofeinu. A rovněž způsob přípravy kávy se podílí na obsahu kofeinu v šálku. Přes všechny předsudky ristretto, které je velmi malé, má obsah kofeinu nižší než espresso. Důležitá je totiž doba infuze, ta zvyšuje obsah kofeinu.

Jak se z kávy kofein odstraní ?

Kofein je hlavní chemická složka kávového zrna. Je to alkaloid, který u člověka stimuluje centrální nervový a kardiovaskulární systém, snižuje ospalost a zvyšuje krátkodobě pozornost. Káva bez kofeinu byla vyvinuta v Německu Ludwigem Roseliem v roce 1905. Zpracování začalo již u zelené kávy a kofein byl extrahován chemickým rozpouštědlem.

V současnoti existují tři způsoby odstranění kofeinu z kávových zrn :

Extrakce pomocí organických rozpoštědel :

Zelená zrna jsou ponořena do horké vody nebo vystavena páře, aby se stala porézní. Poté jsou vložena do lázně s organickým rozpouštědlem, které extrahuje pouze kofein. Nakonec jsou zrna opláchnuta a vysušena.

Extrakce ve vodě :

Kávová zrna jsou promývána v čisté vodě po dobu několika hodin, aby se přirozeně zbavila kofeinu. Pokud ale lázeň trvá příliš dlouho, dochází k rozpuštění aroma, voda obsahující aromatické částice je shromážděna, aby pomocí rozpouštědla byl absorbován kofein. Pak je voda filtrována aktivním uhlím. Získaný extrak bez kofeinu je zpět začleněn do zrn, která ho zcela absorbují. Tak zelená zrna bez kofeinu uchovají maximálně své aromatické kvality.

Extrakce oxidem uhličitým :

Tekutý oxid uhličitý  umožňuje extrakci kofeinu bez použití rozpouštědel. CO2 při určité teplotě a tlaku vnikne do kávových zrn a slouží jako magnet k zachycení kofeinu. Tento postup je jediný, který umožňuje odstranit kofein z kávy označené jako bio, neboť je bez chemických přísad.

Někteří spotřebitelé se obávají zbytků rozpoštědel v kávových zrnech. Není třeba se obávat, jejich přítomnost je nepatrná a upravená zákonem.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

 

YzY5OGF