Image Alt

Kávový slovníček

Kávový slovníček

Káva s příchutí dřeva

Káva, kde se objevuje chuť dřeva, jako u některých druhů arabiky, např. brazilské druhy.

Přepálená káva

Tato chuť může být způsobena mletím na nevhodném mlýnku nebo může být káva připravena na stroji, který vydává příliš horkou vodu.

Káva s horkou vodou

Jedná se nejčastěji o espresso, do kterého se přidává horká voda ke zředění.

Aromatizovaná káva

Kávová zrna, do kterých se přidává aroma (oříšky, vanilka, čokoláda, …), nebo se přidává sirup do šálku.

Káva s alkoholem

Káva, do které se přidává alkohol.

Bio káva

Káva pěstována bez jakéhokoli syntetického chemického výrobku (hnojivo, pesticidy).

Flambovaná káva

Recept, který spočívá v tom, že se do kávy přidá směs koňaku a curaçao ještě obohacená o koření a citrusy, a vše je zapájeno.

Café complet (ve Francii)

Káva podávaná se všemi náležitostmi, které tvoří snídani.

Café creme

Espresso, do kterého se přidává trochu horkého mléka napěněného párou.

Lungo

Espresso připravné z dvojité dávky vody a mleté kávy, podávané ve velkém šálku.

Filtrovaná káva

Způsob extrakce, kdy voda prochází mletou kávou, která je ve filtru. Používají se tradiční filtrační nádoby, neapolské kafetiery a elektrické kávovary.

Vymývaná káva

Kávová zrna získaná « vlhkou » cestou, kde se oddělí kávové boby od plodů. Tento postup díky jednotlivým etapám vymývání a fermentace zvyšuje kyselost a rozvíjí jemné odstíny vůně.

Café liégeois – Ledová káva

Toto jméno nesou dva recepty. První spočívá v nalití studené kávy na vanilkovou zmrzlinu, druhý je zmrzlina v kávě s čepicí šlehačky.

Instantní káva

Rychle rozpustná káva se vyrábí následujícím způsobem: připravená káva je rychle zmrazená ve vzduchotěsné komoře, což vede k extrakci vody a zůstane pouze suchý a rozpustný prášek.

Maurská nebo turecká káva

Se často pila v koloniálních časech v zemích Maghrebu.

Monzunová káva

V Indii byla káva volně vystavena monzunovému proudění po dobu několika týdnů, aby byla zvlhčená a získala zvláštní chuť tak, jako při své cestě do Evropy.

Káva z Ria

Káva neobvyklé chuti, trochu slaná, vyráběná v oblasti Rio de Janeira.

Ristretto

Espresso připravené z dávky vody 3 cl nebo méně. Výsledek je hutnější ale s menším obsahem kofeinu. Dávka kávy 7 g zůstává nezměněná.

Přírodní káva

Kávová zrna získaná “suchým” způsobem, který umožňuje oddělit zrna od plodu. Plody kávovníků se suší na slunci a trvalým prohrabáváním dojde k přirozenému vyloupání.

Turecká káva

Nejběžnější příprava kávy v zemích Osmanské říše. Spočívá v odvaru velmi jemně mleté kávy, káva takto připravená je poté přelita i s kávovou sedlinou do šálku.

Vídeňská káva

Černá káva se šlehačkou podávaná ve sklenici.

Frappé

Příprava, která spočívá v tom, že se se pomocí shakeru vytvoří z čertsvé kávy pěna, přidá se trochu cukru a led.

Americano

Espresso s přidanou vodou je obvykle konzumováno v Severní Americe a Kanadě.

Caffe con panna

Espresso se šlehačkou v Itálii.

Café laté

Italská příprava kávy s mlékem a mléčnou pěnou.

Café macchiato

Malý šálek kávy s obláčkem mléčné pěny.

Cappuccino

Slavný recept sestávající z jedné třetiny espressa, jedné třetiny horkého mléka a jedné třetiny mléčné pěny, vše zaprášeno kakaovým práškem.

Coffee Mild

Káva bez agresivních tónů, kde se odstíny chutí mísí v harmonickém souladu. Tento výraz se často používá pro kávu arabika a nejvíce pro brazilské kávy.

Tvrdá káva

Opak jemné. Káva, která zkazí potěšení z nápoje, s málo harmonickou chutí.

Espresso

Vzniká extrakcí za vysokého tlaku (nejméně 9 barů), tato příprava kávy byla vynalezena v Itálii ve 40. letech. Tento postup připravuje koncentrovaný nápoj se silnou pěnou oříškové barvy. Obvykle se připravuje ze 7 gramové dávky jemně namleté kávy (za směsi arabiky a robusty). Podává se především v šálku o malém obsahu.

Silná káva

Velmi výrazná káva, která má silné tělo.

Zelená káva

Zrna nebo boby z botanického druhu plodů kávovníku, které jsou extrahovány různými známými postupy. Každý rok kávovník plodí asi 500 g zrn zelené kávy.

Kávová plantáž

Káva spojená s přesnou oblastí. Ve světě je registrováno na 400 původních plantáží, od těch nejmenších po ty nejocenovanější jako Kona d’Hawai a Blue Mountain z Jamajky.

Naše káva

Costa Rica
Kenya
Brasil
Columbia
Ethiopia

Káva do kanceláře

Pořiďte si kávovar na pracoviště. Pronájem kávovaru zdarma, výběr kávového programu. Další informace zde