ZAJÍMAVOSTI A RADY »
Umění dobré kávy

Umění dobré kávy

Je-li nás na světě tolik, kteří pijeme kávu, je to jednoduše tím, že existuje tolik kávy, kolik je chutí a způsobů konzumace.

Rozmanitost aroma a způsobů přípravy kávby umožňuje vyhovět všem rozmarům. Ať dáváte přednost chuti, výraznosti, jemnosti, ovocnosti nebo kyselosti, ať ji pijete silnou nebo slabou, k snídani, obědu nebo večeři, káva chutná každému.

Život našemu šálku kávy dává pražič. Ten musí velmi dobře znát zrna, charakteristiky každého původu a musí umět sladit volbu zelené kávy ze všech částí světa do unikátní a chutné směsi.

Pražení to je umění, jak se ze zelené kávy stává káva pražená. Pražič musí odhadnout správný okamžik, kdy je třeba pražení ukončit, kdy je dosaženo správné barvy a chuti. Poté je káva vychlazena, nechává se odpočinout a nakonec může být namleta. Je to více než řemeslo, je to vášeň. Tyto znalosti zaručují kvalitu, čerstvost, aroma a chuť

Co je třeba u vás doma, abyste připravili dobrou kávu?

Voda
Voda je zásadní pro přípravu dobré kávy. Chlor a minerály, které jsou přítomny ve vodě z kohoutku, ovlivňují nepříznivě chuť kávy. Voda se změkčuje filtrem. V domácnosti je proto ideální filtrační karafa. Voda nesmí být vroucí, ale bublat přesně před bodem varu (mezi 90 a 95°).

Dávkování
Dobré dávkování se pohybuje mezi 10-12 g mleté kávy na 180 ml vody. Espresso kávovary vyžadují dávkování 7g na šálek.

Uchovávání
Chladnička je nejlepší místo pro uchovávání namleté kávy. Je třeba ji uzavřít do hermetické nádoby, kde je chráněná před vzduchem, vlhkostí a světlem.

Mletí
Poslední etapa před přípravou šálku, čerstvé mletí přizpůsobené způsobu přípravy dává ideální výsledek.  

percolateur


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

 

MGEzZ